Košihikari
Koshihikari je nejpopulárnější druh rýže pěstované v Japonsku. Koshihikari rýže je velice elastická a lepkavá rýže ideální pro sushi a onigiri. Koshihikari má unikátní vlastnosti, velice specifickou sladkou chuť a nezapomenutelnou aromatickou vůni. Skoro jedna třetina produkce veškeré rýže v Japonsku je právě Koshihikari. Přibližně 80 procent Japonců konzumuje výhradně Koshihikari rýži.
Koshihikari se poprvé pěstovala v Niigata prefektuře v severní části ostrova Honšu. Zde jsou ty nejideálnější podmínky k pěstovaní rýže, hojnost čisté vody, úrodná půdu, horská oblast kde je veliký rozdíl mezi denní a noční teplotou (čím větší rozdíl tím sladší rýže). Ted se Koshihikari pěstuje po celém Japonsku od severní části ostrovu Hokkaidó až po jižní ostrov Kyushu. Ale mezi ty neznámější prefektury produkující Koshihikari jsou samozřejmě Niigata, ale také Ibaraki, Fukushima a Tochigi.
#ShowMore#
Koshihikari je vynikající druh rýže, ktera je známa svojí specifickou sladkostí a svojí originální chutí při konzumaci. Koshihikari je právě specifická svojí sladkostí, která jak už bylo zmíněno, vychází s rozdílu denní a noční teploty a z čistoty vody a její teploty. Čím čistší voda, tím kvalitnější zrno. Čím studenější voda, tím sladší a chuťově intenzivnější.
Zrno Koshihikari je přibližně 5 milimetrů dlouhé, 3 milimetry široké a 2 milimetry tlusté. Jedno zrno Koshihikari váží přibližně od 20 do 23 gramů, záleží na oblasti, kde je Koshihikari pěstována. Zrnka Koshihikari pěstovaná na severu ostrovů Honshu v konkrétní oblasti Niigata, Fukushima, Tochigi a Yamagata jsou větší, trochu sladší a více lepkavější než zrnko Koshihikari rýže pěstované v oblasti Tottori, Iwane, Hirošima, Okayama a Yamaguchi, kde je zrnko trochu menší. Důvody jsou především velký výkyv denních a nočních teplot na severu ostrova Honshu, který dodává zrnku sladkost a přidává na velikosti, protože denní a noční teploty a jejich výkyv přímo ovlivňují chuť, velikost a sladkost Koshihikari.
Koshihikari je celkově velice lepkavý a elastický druh rýže ideální na výrobu sushi, jak asi známo v Čechách a v Evropě. Ale to není její jediný způsob konzumace v Japonsku. Koshihikari se hodí samozřejmě k jiným přílohám jako hamburgrům, grilovanému masu, kimchi a nakládané zelenině, syrovým, soleným a grilovaným rybám.