Nidžinokirameki
Niigata Nidžinokirameki
“Niji no Kirameki” je úplně nový druh rýže vyšlechtěný až v roce 2018. Tento úplně nový druh rýže byl nazván Nijinokirameki protože jeho vnější vzhled vypadá jako duha “Nimi”, a po uvaření má velice lesklý vzhled. Kvalitu rýže v posledních letech negativně ovlivňuje nárůst teploty a nevyhnutelný postup globálního oteplování.
Tento druh rýže byl vyvinut, aby se snažil vyřešit tento problém a nežádoucí situaci. Tato rýže je velice tolerantní vůči vysokým teplotám a mnohem snadněji se pěstuje než Košihikari. Proto má také o 15 % vyšší produkci než Koshihikari. Stébla Nijinokirameki rýže jsou mnohem kratší, a to zabraňuje rostlině aby nepadala. Tento druh rýže je také velmi odolný vůči chorobám a napadením, díky čemuž je pěstování a sklizeň mnohem jednodušší než u jiných druhů japonské rýže.
Chuť a vlastnosti
Nidžjinokirameki je stejně chutná a má podobné vlastnosti jako Koshihikari především, když je čerstvě leštěná. Po uvaření má také výrazný lesklý vzhled. Tato rýže má velice elastickou mochi texturu, velice silnou, ale přírodní sladkost a intenzivní lepkavost. Proto je ideální jako příloha k různým druhům jídel. Je stejně vynikající, když je studená a zachovává si stejné vlastnosti, jako když je čerstvě vařená. Tato rýže zůstává měkká a je perfektní na onigiri.
Celkově má tato rýže velmi vyváženou a ideální texturu připomínající Akitakomachi rýži. Nijinokirameki má vynikající chuť a připomíná rýži Koshihikari.
Jídla, která se hodí ke Nidžinokirameki
Tato rýže je sladká a lepkavá a má nádherný lesk. Doporučuje se na onigiri nebo jenom tak k různým druhům vedlejších jídel. Je také vynikající na sushi, a to především v restauracích pro její cenu v porovnání s Koshihikari. Nemění konzistenci a velmi dobře funguje s různými přísadami. Skvělá je pro japonské rýžové misky donburi.